• Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
 • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
 • Saskia Lindeman-Stomps
 • Verzekerd van goede zorg
Print deze pagina

Prostaatoperatie bij prostaatvergroting

Bij een prostaatvergroting kan er besloten worden tot een operatie van de vergrote prostaat. Er zijn verschillende prostaatoperaties, klik op de prostaatoperatie om hier meer over te lezen of scroll verder naar onder op deze pagina.


Terug naar boven

TURP

De letters TURP staan voor: Trans Urethrale Resectie van de Prostaat. Transurethraal betekent: door de plasbuis. Resectie betekent: weghalen. Bij deze operatie brengt de uroloog een instrument genaamd ‘resectoscoop’ in uw plasbuis. Daarmee kan hij kijken, net als met een cystoscoop. Aan de resectoscoop is een metalen lisje bevestigd dat verhit kan worden. Hierdoor kan de uroloog er ook mee opereren. Het prostaatweefsel wordt, elektrisch, stukje voor stukje van binnen uit weggesneden. Hierdoor ontstaat een holte, het is te vergelijken met het uithollen van een appel met een appelboor.

De wand van de prostaat blijft aanwezig. Alleen het weefsel dat de plasbuis dichtdrukt wordt weggehaald. Dit noemen we reseceren. Met de spoelvloeistof die door de resectoscoop de blaas invloeit, worden de weggesneden stukjes afgevoerd. Zo ontstaat er geen uitwendige operatiewond. Wel is er een inwendige wond in de prostaat. Daarom wordt er tijdelijk een catheter (slangetje) in de plasbuis achtergelaten. Het plassen kan daarna tijdelijk pijnlijk zijn.

Terug naar boven

Open prostatectomie

Bij deze operatie pelt de uroloog via een snede onder in de buikwand de prostaatklier met de wijsvinger uit. Hierdoor wordt al het klierweefsel dat de plasbuis dichtdrukt, verwijderd. De uroloog kiest meestal voor open prostatectomie als de klier te groot is voor TURP, of als er andere redenen zijn om de blaas te openen (bijv. blaasstenen).

Terug naar boven

Laserbehandeling

Met behulp van (groen) laserlicht kan de prostaatklier rond de plasbuis deels worden beschenen. Dit veroorzaakt heel lokaal zeer hoge temperaturen waardoor een deel van het weefsel verdampt en een ander deel afsterft. Het effect is dat er, nadat littekenvorming is ontstaan, aanzienlijk meer ruimte overblijft voor passage van de urine. Via een zelfde soort instrument als bij de TURP wordt laserlicht in de prostaat gebracht.

Een aantal soorten laserbehandelingen zijn de afgelopen jaren uitgeprobeerd. Gebleken is dat de zogenaamde laserbehandeling met een “contact-tip” de beste resultaten geeft. De laserbehandeling heeft als voordeel dat er nauwelijks bloedverlies optreedt en u hoeft maar enkele dagen in het ziekenhuis te liggen. De contact-tip laserbehandeling maakt het ook mogelijk om een prostaatbehandeling uit te voeren bij patiënten die bloedverdunnende middelen gebruiken. Voor de behandeling van een sterk vergrote prostaat is deze methode niet geschikt.
Nadeel van deze behandeling is dat er geen weefsel voor microscopisch onderzoek kan worden verkregen.

Terug naar boven

Vaportrode methode

Bij deze methode wordt prostaatweefsel verdampt met behulp van elektrische stroom. De behandeling lijkt veel op de TURP, maar er wordt met een hoger vermogen gewerkt. Ook bij deze behandeling treedt nauwelijks bloedverlies op. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet bekend.
U hoeft slechts enkele dagen in het ziekenhuis te liggen. Bij deze behandelingen kan het gebeuren dat de patiënt stukjes dood prostaatweefsel met de urinelozing ziet meekomen. Dit kan over een periode van meerdere weken plaatsvinden.

Plasproblemen zijn een paar maanden na de operatie meestal verleden tijd. U kunt weer normale activiteiten ontplooien zonder steeds het toilet op te hoeven zoeken en u kunt ’s nachts weer rustig doorslapen. Alles bij elkaar zult u ervaren dat na de prostaatoperatie het leven gemakkelijker en prettiger is.

Terug naar boven

Thermotherapie, TUMT (Trans Urethrale Microgolf Thermotherapie)

Een goedaardige prostaatvergroting (BPH) kan leiden tot plasklachten doordat de plasbuis die omgeven wordt door de prostaat in de verdrukking komt. Warmtetherapie, TUMT (Trans Urethrale Microwave Thermotherapie) werkt met plaatselijke verwarming, net zoals bij een magnetron, waardoor in enkele weken tijd prostaatcellen afsterven en er ruimte in de prostaat komt. Het overtollige prostaatweefsel wordt als het ware ‘weggesmolten’.

Thermotherapie

Bij de TUMT behandeling wordt een katheter in de urethra (plasbuis) ingebracht. De katheter bevat een microgolfantenne die microgolven uitzendt. Deze microgolven verhitten het prostaatweefsel dat zich het dichtst bij de urethra bevindt waardoor het weefsel afsterft. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in de urethra zodat de normale urinestroom weer op gang kan komen en de klachten verminderen.

Voor een doeltreffende behandeling is het belangrijk dat de juiste temperatuur wordt bereikt. De temperatuur in de prostaat wordt gedurende de hele behandeling gemeten en bewaakt. De hoeveelheid microgolfenergie en de behandeltijd wordt per individuele vastgesteld. Na de behandeling duurt het een tijdje voordat het volledige effect van de behandeling wordt bereikt, variërend van enkele weken tot enkele maanden.

Voordelen van de TUMT

 • Het is een poliklinische behandeling. Na de behandeling kan men weer gewoon naar huis. (Het is wel af te raden zelf te rijden)
 • Er is geen narcose of ruggenprik nodig.
 • De behandeling is weinig belastend en duurt gemiddeld tien tot twintig minuten.
 • Er is geen of nauwelijks bloedverlies.
 • De resultaten zijn bijna net zo goed als bij een operatie (gewone TURP of laser-TURP).
 • Medicijnen kunnen worden doorgebruikt, ook bloedverdunners.

Nadelen van de TUMT

 • Het effect is pas na enkele (gemiddeld 4 weken) merkbaar.
 • Daarom ook is na de behandeling is een katheter nodig die dus ongeveer drie tot vier weken blijft zitten. Men kan hier wel gewoon mee rondlopen.
 • De TUMT geeft iets minder ‘verkleining’ van de prostaat dan een TURP, (een operatieve ingreep) (link) waardoor soms op lange termijn (jaren) opnieuw een behandeling nodig kan zijn.
 • Er wordt geen materiaal verkregen voor microscopisch onderzoek. Dus zal eerst prostaatkanker worden uitgesloten indien daar enige verdenking op bestaat.

Hoe gaat de behandeling?

Met ontbloot onderlichaam neemt men plaats op de behandeltafel. De blaas wordt volledig geleegd via een slangetje (katheter) die in de urethra (plasbuis) wordt ingebracht. Met behulp van een speciale katheter wordt het prostaatweefsel verdoofd.
Hierna brengt de behandelaar de “behandelkatheter” via de plasbuis in. De katheter wordt op zijn plaats gehouden door een kleine ballon in de blaas. Deze ballon wordt gevuld met steriel water. Een temperatuursensor wordt vervolgens door de katheter in de prostaat gebracht.

Tenslotte wordt als aanvullende veiligheidsmaatregel een tweede temperatuursensor via het rectum ingebracht en wordt een bandje dat eveneens de temperatuur registreert rondom de penis geplaatst. De plasbuis en de penis worden via een speciaal kanaaltje in de katheter gekoeld.

De meeste mensen ervaren geen pijn tijdens de behandeling, maar het is normaal dat men enig ongemak ondervindt zoals een warm gevoel en een sterke aandrang om te plassen. Als dit gevoel bijzonder sterk is kan men aanvullende medicatie krijgen waardoor de aandrang minder wordt. De feitelijke behandeling duurt gemiddeld 15 minuten. Inclusief de voorbereidingstijd en de nazorg wordt verwacht dat u na ongeveer 1 ½ uur klaar bent.

Bijwerkingen

Na de TUMT behandeling is het gebruikelijk dat er één of meerdere bijwerkingen optreden:

 • Blaaskramp en pijn. De meest voorkomende klacht na de behandeling is blaaskramp wat zich uit in pijn aan het uiteinde van de penis of hevige aandrang om te plassen. Hierdoor kan urinelekkage langs de katheter ontstaan. De aandrang kunt u verminderen met het medicijn Detrusitol of Vesicare, de pijn met Diclofenac. Voor de urinelekkage kunt u opvangmateriaal gebruiken. Dit krijgt u na de behandeling mee naar huis.
 • Zwelling prostaat. Na de thermotherapie ontstaat tijdelijk een zwelling van de prostaat waardoor u de eerste tijd niet spontaan kunt plassen. Om dit te verhelpen wordt bij u een katheter ingebracht in de blaas zodat de urine ongestoord kan aflopen. Deze katheter wordt na vier weken tijdens de controle verwijderd. In enkele gevallen blijft hij wat langer zitten.
 • Urineweginfecties. Als u volgens voorschrift de antibiotica inneemt, is de kans op een infectie kleiner. Het is raadzaam om na de behandeling elk uur een glas water te drinken, minimaal 1½ liter per 24 uur.
 • Bloedverlies en verlies van stukjes dood prostaatweefsel tijdens het plassen of na een zaadlozing is normaal. Dit kan enkele weken duren.
 • Droge ejaculatie. Ten gevolge van de behandeling kan het “droog” blijven na een zaadlozing omdat bij een zaadlozing het sperma in de blaas terechtkomt. Dit wordt vervolgens uitgeplast. Bij 40% van de cliënten komt dit voor. De erectie en het orgasme worden niet beïnvloed door de thermotherapie. Behalve de droge ejaculatie zijn de bovengenoemde bijwerkingen van voorbijgaande aard.
 • De eerste zes weken niet fietsen en men dient zware belasting op het bekken te vermijden.
 • Het is aan te raden om iemand ter begeleiding mee te nemen en vanwege de irritatie van de prostaat zelf niet zelf terug te rijden.

Terug naar boven

Weefselonderzoek

Na iedere prostaatoperatie wordt het verwijderde weefsel door een patholoog-anatoom microscopisch onderzocht. De uitslag van dit onderzoek volgt meestal pas na enkele weken.

Angst voor impotentie

Veel mannen zijn bang dat ze door de operatie impotent zullen worden. Deze angst is veel schadelijker voor het seksuele genot dan de prostaatoperatie zelf!

Vrijwel altijd zijn de seksuele verlangens, de erectiefunctie en het genot, enkele maanden na de operatie hetzelfde als voor de ingreep.

Er is wel een verschil bij de seksualiteit: ofschoon het beleven van het orgasme hetzelfde is, blijft het vaak “droog” omdat bij de zaadlozing het sperma in de blaas terecht komt en vervolgens wordt uitgeplast. Dit kan absoluut geen kwaad. U moet er echter wel rekening mee houden dat u na een prostaatoperatie niet definitief steriel of onvruchtbaar bent.

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande twijfels of vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Een van onze artsen geeft u binnen 24 uur een antwoord. Dit kost u uiteraard niets en is helemaal vrijblijvend.
Stel uw vraag aan één van onze artsen

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top