• Verzekerd van goede zorg
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

Medicijnen hormoonhuishouding

Er zijn medicijnen die de productie en/of werking van het mannelijke hormoon kunnen blokkeren. Daardoor kan de groei van de kankercellen worden geremd. Het kan dan gaan om LH-RH analogen,anti-androgenen of een combinatie van beiden.

LH-RH analogen beïnvloeden een klier in de hersenen: de hypofyse. De hypofyse produceert hormonen, die de zaadballen aanzetten tot testosteron-produktie. Door LH-RH analogen toe te dienen wordt de hormoonproduktie in de hypofyse stilgelegd, waardoor de zaadballen geen testosteron meer produceren. De LH-RH analogen worden als langwerkend preparaat per injectie in de buikwand toegediend. De werkingsduur van dit medicijn is op zijn minst 1 maand. Bij langdurig gebruik bestaat er een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose).

Anti-androgenen

blokkeren de werking van testosteron uit zowel de zaadballen als de bijnieren, waar ook enig testosteron wordt gemaakt. Anti-androgenen schermen als het ware het weefsel af dat gevoelig is voor testosteron. Hierdoor kan testosteron zijn werking in de prostaat niet meer uitoefenen.
Deze medicijnen worden soms ook tijdelijk voorgeschreven om de prostaat te doen krimpen en het kankergroeiproces te laten stoppen alvorens wordt overgegaan tot een vorm van bestraling. Dit heet dan neo-adjuvante hormonale therapie. Indien de prostaatkanker agressief is kunnen de medicijnen ook na de bestraling of de operatie worden gegeven voor de duur van enkele jaren. Dit heet adjuvante hormonale therapie.

LH-RH analogen

Testosteron wordt gemaakt in de zaadballen en de bijnieren. Bij een orchidectomie en bij de behandeling van LH-RH analogen wordt alleen de testosteron-produktie in de zaadballen gestopt. Anti-androgenen blokkeren de werking van beide soorten testosteron. Daarom kan er naast een orchdectomie of behandeling met LH-RH analogen soms ook een anti-androgeen worden voorgeschreven. De geslachtsdrift (libido) en potentie (erecties) kunnen afnemen als gevolg van hormonale beïnvloeding. De behoefte aan genegenheid en aanraking blijven vaak hetzelfde.

Als er geen testosteron-produktie meer is kunt u soms last krijgen van opvliegers en enige borstontwikkeling met pijnlijke tepels. Bij een opvlieger krijgt u het gedurende enkele minuten warm en soms ontstaan er rode plekken in uw gezicht en hals. Dit is volstrekt ongevaarlijk, maar wel hinderlijk. Vaak is deze klacht met medicijnen te verhelpen.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top