• Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Verzekerd van goede zorg
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina

Uitwendige bestraling

Uitwendige bestraling van de prostaat (EBRT – External Beam Radiation Therapy)

Bij uitwendige bestraling worden van buitenaf stralenbundels gericht op het te behandelen gebied. Omdat dit van meerdere kanten plaatsvindt concentreert de dosis zich op de gewenste plek. U moet straling zien als kleine energie pakketjes die beschadigingen aan brengen in cellen waardoor deze ten gronde gaan. Cellen kunnen zich ook herstellen, een gezonde cel heeft een groter herstel vermogen dan een kwaadaardige cel. Door de totale bestraling op te delen in meerdere behandelingen (fractioneren) maken we gebruik van dit fenomeen. Wat duidelijk is geworden uit onderzoek is dat een hogere tumordosis leidt tot betere resultaten (ziektevrije overlevingscijfers), hierbij moet worden gedacht aan een dosis van >76,5 Gy. Er zijn aanwijzingen dat dosis >80 Gy nog verdere winst kunnen geven.

Er is een relatie tussen bijwerkingen en de dosis straling. Een hogere dosis straling op de omgevende normale weefsels/organen zal leiden tot een hoger percentage aan klachten. De normale weefsels rondom de tumor proberen we zo min mogelij aan de bestraling bloot te stellen. Dit kan bereikt worden door van meerdere kanten te bestralen(5-9 bundels) en ook de intensiteit per bundel te wisselen. Deze techniek wordt Intensity Modulated Radiation Therapy (IMRT) genoemd. Het toepassen van deze techniek geeft een sterke winst bij patiënten met een prostaatkanker.

Bijwerkingen door uitwendige bestraling treden in de loop van de behandeling op. Na 3 weken ontstaan vooral plas- en ontlastingklachten. Hierbij moet u denken aan vaker plassen, moeilijker ophouden, brijige en frequentere ontlasting. Voor meer informatie over darmklachten, hebben we de pagina met ‘voedingsrichtlijnen bij bestraling van het bekkengebied‘ voor dieettips die kunnen helpen bij deze klachten.
Op langere termijn kan ook de potentie nadelig worden beïnvloed.

Wat duidelijk is geworden uit onderzoek is dat een hogere tumordosis leidt tot betere resultaten (ziektevrije overlevingscijfers). Vroeger werd 65-75 Gy (Gray, eenheid van straling) gegeven maar er is dus een dosis van >80 Gy nodig. Een hogere dosis kan ook meer bijwerkingen op gezonde weefsels veroorzaken. Met de huidige bestralings-apparatuur, waar in de meeste centra een CT-scanner met het toestel is geïntegreerd, kan nauwkeurig voor elke bestraling de positie van de prostaat worden gecontroleerd. Zo kan de dosis op de gezonde omgevende weefsels rond de prostaat beter worden gespaard.

Indien bij meer agressieve tumoren (het zogenoemde High Risk type) met een hoger risico op terugkeer van de tumor een nog hogere dosis gewenst is wordt in sommige centra de uitwendige bestraling na 4-5 weken gecombineerd met een eenmalige HDR behandeling. Daarmee kan, met name ook ter plaatse van de tumoruitbreiding, een nog hogere dosis worden toegediend zonder noemenswaardig de kans op bijwerkingen te vergroten.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top