• Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

Laparoscopische radicale prostatectomie

Bij een laparoscopische benadering – de kijkoperatie – wordt er CO2 gas in de buik gebracht zodat er een luchtholte ontstaat waarin gewerkt kan worden. Een hol buisje wordt in deze luchtholte ingebracht en hierdoorheen wordt een kijker (optiek) geschoven. Een camera geeft het beeld vervolgens weer op enkele monitoren. Met het zicht op de monitor worden vervolgens nog een aantal buisjes met een diameter van 10 of 12 mm in de onderbuik ingebracht en hier doorheen worden instrumenten geschoven om de operatie uit te voeren. Zo kan de prostaat worden vrijgemaakt uit de omgeving, kan een bloeding tot staan worden gebracht en kan er worden gehecht.

Het voordeel van deze benadering is dat de genezing sneller gaat omdat er geen uitwendige wond wordt gemaakt. Ook kan het hechten van de plasbuis aan de blaasuitgang vaak nauwkeuriger plaatsvinden omdat het zicht van de monitor vaak beter is dan met het blote oog op afstand. Het komt echter voor dat er bij het begin van de operatie een bloeding optreedt die alleen tot staan is te brengen wanneer de buik geopend wordt; dit noemt men converteren naar een open procedure.

Deze prostaatkanker behandeling, de laparoscopische operatie, wordt in een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland door hierin ervaren urologen uitgevoerd.

Ook wordt in een groot aantal ziekenhuizen gewerkt met assistentie van een Da Vinci robot bij de laparoscopische radicale prostatectomie. Lees hier meer over hoe zo’n operatie met behulp van een Da Vinci robot precies verloopt.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top