• De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
Print deze pagina

Radicale prostatectomie

Prostaat verwijderen (radicale prostatectomie)

Een radicale prostatectomie wordt uitgevoerd als het gezwel zich uitsluitend in de prostaat bevindt. Bij deze operatie wordt de gehele prostaat met de zaadblaasjes verwijderd, met, indien mogelijk, het sparen van de zenuwen en bloedvaten die belangrijk zijn voor het krijgen van een erectie. Voor of tijdens de operatie worden in sommige gevallen eerst lymfeklieren in het bekken verwijderd en microscopisch onderzocht op uitzaaiingen. Als onder microscopisch onderzoek blijkt dat er uitzaaiingen zijn, ziet men van verdere operatie af. De uroloog bespreekt met u dan andere behandelingsmogelijkheden. Als er geen uitzaaiingen worden aangetroffen, wordt de radicale prostatectomie uitgevoerd.

Bijwerkingen radicale prostatectomie

Deze operatie van het verwijderen van de prostaat (de radicale prostatectomie) wordt vooral uitgevoerd bij mannen tot ongeveer 75 jaar, als zij tenminste een goede conditie hebben en een goede levensverwachting. Als de tumor uitgebreid is, is het vaak onvermijdelijk dat u door de operatie geen erecties meer kunt krijgen omdat de zenuwen beschadigd raken. Ook kunnen tijdelijke problemen met plassen en bloed in de urine voorkomen na de operatie. Er bestaat daarnaast ook een kans dat iemand na de operatie blijvend zijn urine niet meer kan ophouden en dus incontinent wordt. Deze vrij lastige operatie kan door de buik, via het zitvlak en via een kijkoperatie worden uitgevoerd.

Een radicale prostatectomie kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • via een open prostatectomie: hier wordt een snede gemaakt in de buik of in het zitvlak waardoor de prostaat wordt verwijderd. 
  • via een kijkoperatie (laparoscopie), deze wordt gedaan met en zonder assistentie van een Da Vinci Robot.
Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top