• Verzekerd van goede zorg
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

Cryochirurgie

Cryochirurgie is een techniek waarbij via dunne sondes, ingebracht in de prostaat, een vloeistof of gas in de prostaat komt dat het weefsel bevriest.

Cryochirurgie is een oude techniek die in het midden van de zestiger jaren van de vorige eeuw gebruikt werd voor de behandeling van goedaardig vergrote prostaten. De techniek is inmiddels sterk verbeterd, zodat een echografisch gecontroleerde, nauwkeuriger behandeling kan plaatsvinden.

Een speciale catheter wordt in de plasbuis gebracht en zorgt voor voldoende warmte om beschadiging te voorkomen. Nog twee sondes worden tussen de prostaat en de endeldarm geplaatst met hetzelfde doel. Net als bij brachytherapie worden er vervolgens een aantal holle buisjes in de prostaat gebracht en vindt bevriezing met behulp van Helium gas plaats tot -40 graden.

Na 10 minuten wordt na temperatuur controle en echografisch waarnemen (via de endeldarm) van de grootte van de ijsbal het weefsel in twee stadia ontdooit door Argongas door de buisjes te persen. Hierdoor sterft het weefsel af en wordt het later uitgeplast. Een blaas catheter via de buikwand moet er voor zorgen dat in die periode de blaas geleegd kan worden. Anesthesie is noodzakelijk. In principe is de behandeling van recidief kankers na bestraling mogelijk. Zowel bij de HIFU als bij de cryochirurgie worden als complicatie een erectiestoornis beschreven, evenals kans op urine-incontinentie.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top