• Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Verzekerd van goede zorg
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina

Da Vinci Robot operatie

Wanneer er prostaatkanker is gediagnosticeerd die niet is uitgezaaid, kan er besloten worden tot een radicale prostatectomie (het geheel weghalen van de prostaat inclusief de zaadblaasjes). Tegenwoordig wordt er geprobeerd de zenuwen zo veel mogelijk in tact te laten zodat de potentie mogelijk blijft behouden.

Deze ingreep werd vroeger verricht door een snee te maken in de onderbuik maar tegenwoordig gaat het veelal via een kijkbuisoperatie zgn. ‘laparoscopie’. Er worden dan kleine gaatjes in het lichaam gemaakt waardoor er met behulp van een camera en andere precisie-instrumenten in het lichaam gewerkt kan worden. Omdat er geen grote snee wordt gemaakt en er nauwkeurig kan worden gewerkt, zijn wondpijn en bloedverlies doorgaans zeer beperkt, en is daarmee het herstel snel.
Nadelen zijn echter dat de camera 2 dimensionaal is en er met de instrumenten alleen in een beperkte hoek gewerkt kan worden. Er is dan ook veel training nodig om een laparoscopische radicale prostatectomie uit te voeren. Hierdoor wordt de laparoscopie voor dit doel niet zo vaak gebruikt.

Met de Da Vinci operatierobot is er weer en stap vooruit gemaakt ten opzichte van de conventionele laparoscopie. Met deze operatierobot kan microchirurgische geopereerd worden. Omdat er een camera met driedimensionale beeldvergroting (10-15 keer) wordt gebruikt, kan de uroloog alle details van het operatiegebied perfect zien. Door de combinatie van uitmuntend dieptezicht en gebruik van kleine, trillingsvrije, en beweeglijke robotinstrumenten, kan de operatie nauwgezet worden uitgevoerd. Zo kunnen belangrijke structuren zoals zenuwen en bloedvaten goed gespaard worden. Ook kan er veel makkelijker een waterdichte aansluiting tussen blaas en plasbuis gemaakt worden. Overigens geldt ook voor deze operatiemethode dat er voor optimale resultaten, veel ervaring nodig is.

De Da Vinci robot
Bij een operatie met de Da Vinci robot wordt de prostaat met de zaadblaasjes verwijderd en wordt er een nieuwe aansluiting gemaakt tussen blaas en plasbuis. Zenuwen en kringspieren worden zoveel mogelijk gespaard.

De Da Vinci robot operatie geeft een aantal belangrijke voordelen voor de patiënt boven de andere operatiemethoden:

  • Er worden kleinere wonden gemaakt in het lichaam waardoor de patiënt minder pijn heeft na de operatie met een kortere herstelperiode.
  • Minder risico’s op infecties.
  • De littekens zijn kleiner.
  • Minder bloedverlies voor de patiënt.
  • Minder kans op erectiestoornissen en urineverlies.
Bewegingsapparaat voor de operateur Precisie-instrument van de Da Vinci robot

 

Ook voor de operateur heeft het werken met de Da Vinci robot voordelen: fysiek minder belastend door goede houding, beter zicht, trillingscorrectie en vrijwel onbeperkte bewegingsmogelijkheden.

Nadeel van de robotchirugie is voornamelijk een aspect voor de zorgverzekeraars, namelijk de kosten. De aanschafprijs is hoog (ca. 2 miljoen euro) en er worden ook kosten gemaakt voor onderhoud en per operatie komen er kosten bij voor wegwerpmaterialen (ca. 3.000,-).

Uiteraard is iedere patiënt weer anders en is de robotoperatie niet voor alle patiënten geschikt. Samen met de uroloog beslist de patiënt tot welke behandeling zal worden overgegaan.

Bekijk ook het informatieve filmpje van Dr. Onaca van het St Antonius

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top