• Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
Print deze pagina

Prostaatkanker

Beschrijving van prostaatkanker / prostaatcarcinoom

Prostaatkanker (prostaatcarcinoom) is een kwaadaardige aandoening. In het lichaam bevinden zich cellen die zich delen. Celdeling is immers nodig voor het vervangen van oude, beschadigde of uitgeputte cellen. Celdeling is ook belangrijk om het lichaam te laten groeien. Prostaatkanker is een ziekte die ontstaat doordat sommige cellen zich ongeremd snel gaan delen. Het lichaam kan deze abnormale cellen niet bestrijden; het heeft er als het ware geen grip op. Er is een nog steeds geldend gezegde: iedere man krijgt prostaatkanker als hij maar oud genoeg wordt. Per jaar krijgen in ons land ongeveer 35.000 mannen kanker. Bij ongeveer 9.000 mannen gaat het om prostaatkanker, meestal op latere leeftijd. Voor je 40e is prostaatkanker zeldzaam.

Goedaardig of kwaadaardig

Gezwellen die zich niet kunnen uitzaaien naar een ander weefsel, noemen we goedaardig. Soms zitten ze in de weg en veroorzaken ze pijn; dan worden ze weggehaald. Een wratje is het meest duidelijke voorbeeld van een goedaardig gezwel. Gezwellen die ander weefsel kunnen “binnendringen”, noemen we kwaadaardige gezwellen of kanker (carcinoom). De cellen gaan hun eigen weg en hebben het vermogen omliggend gezond weefsel aan te tasten en binnen te dringen.

Metastasen

Kankercellen kunnen zich ook verspreiden via de bloed- en lymfebanen en verder in het lichaam schade aanrichten. Deze uitzaaiingen noemen we metastasen. Als de prostaatkanker beperkt is tot de prostaat, is genezing goed mogelijk. Zijn er uitzaaiingen geconstateerd, dan kan de ziekte wel worden onderdrukt, maar van genezing kan echter geen sprake zijn.

Prostaatkanker kan uitzaaien via het lymfevocht of het bloed naar bijvoorbeeld lymfklieren, botten en longen.

Milde en agressieve vormen van prostaatkanker

Sommige prostaatcarcinooms zijn mild en groeien heel langzaam terwijl er ook prostaatkankers zijn die agressief zijn. Bij deze laatste groeit de kanker zeer snel en kan hij door uitzaaiingen naar elders in het lichaam, fataal worden. Bij veel andere soorten evolueert hij echter zo traag dat deze mannen er niet aan dood zullen gaan, zelfs zonder behandeling. Een aantal factoren geeft aan of een tumor agressief is of mild, zoals de Gleasonscore, de snelheid van PSA-stijging en de hoeveelheid tumorcellen in de biopten. Ook op een goed uitgevoerde MRI is het vaak mogelijk de agressiviteit van de prostaatcarcinoom te beoordelen.

De tumorgroei wordt beschreven in een aantal stadia: T1, T2, T3a, T3b en T4. Hieronder wordt uitgelegd wat die stadia betekenen.

Prostaatkanker stadium T1 - De ProstaatkliniekT1: prostaatkanker beperkt tot de prostaat. Deze prostaattumor is niet voelbaar bij rectaal touché of duidelijk zichtbaar bij echografie van de prostaat Prostaatkanker stadium T2 - De ProstaatkliniekT2: prostaatkanker beperkt tot de prostaat. Deze prostaattumor is te voelen bij rectaal touché maar beperkt zich tot de prostaat en groeit niet door het prostaatkapsel of groeit niet in de zaadblaasjes.
Prostaatkanker stadium T3a - De ProstaatkliniekT3a: prostaatkanker die lokaal uitgebreid is: ingroei
in het prostaatkapsel. 
Prostaatkanker stadium T3b - De ProstaatkliniekT3b: prostaatkanker die lokaal uitgebreid is: ingroei in de zaadblaasjes. 
Prostaatkanker stadium T4 - De ProstaatkliniekT4: lokaal zeer uitgbreide tumor: ingroei in de blaas, rectum of bekkenbodemspieren.


Symptomen en klachten bij prostaatkanker

Prostaatkanker geeft in het beginstadium vrijwel geen klachten. In sommige gevallen heeft iemand problemen met plassen. Deze klachten lijken sprekend op die van een goedaardige vergroting van de prostaat.

Prostaatkanker ontstaat meestal in het buitenste deel van de prostaat, terwijl prostaatvergroting optreedt in de binnenste kern rond de plasbuis.

Lees hier meer over de symptomen van prostaatkanker.

Bij twijfel geeft een MRI uitsluitsel.

Oorzaken van prostaatkanker

Aanleg, voeding, milieu, ras, klimaat en roken spelen een rol bij het ontstaan van prostaatkanker. Prostaatvergroting geeft geen verhoogde kans op het krijgen van prostaatkanker.

Onderzoek bij prostaatkanker

De volgende onderzoeken worden gedaan bij verdenking van en voorafgaand aan deze diagnose:

Behandeling van prostaatkanker

Als er genezing mogelijk is, zijn er een aantal behandelmogelijkheden bij prostaatkanker.

  • Prostaatverwijdering door middel van operatie. Bijna altijd in opzet met laparoscopie al dan niet met behulp van een robot
  • Uitwendige radiotherapie: in een aantal bezoeken wordt de prostaat bestraald
  • Brachytherapie: met een verdoving wordt de prostaat geladen met een aantal kleine bronnen van radioactiviteit (de zaadjes). Deze zaadjes worden ingebracht via het perineum met behulp van naalden. Het perineum is het gebied tussen anus en balzak.
  • Nieuwe behandelmethoden zoals HIFU en Cryochirurchie.
Wanneer er geen gehele genezing mogelijk is, zijn er wel mogelijkheden om de progressie af te remmen en de klachten te verminderen. U kunt dan denken aan:

Kijk hier voor een overzichtelijk schema van de behandelmogelijkheden bij prostaatkanker.


Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande vragen over uw persoonlijke situatie of maakt u zich ongerust?
Neem dan gerust contact op met één van onze artsen
Hij zal u binnen 24 uur antwoorden. Dit is uiteraard geheel vrijblijvend en kosteloos.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top