• Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina

Inwendige echografie

Doel van inwendige echografie

Het doel van inwendige echografie, ook wel transrectale echografie genoemd, is het bepalen van de grootte, aard, en vorm van de prostaat.

Wanneer wordt inwendige echografie gedaan?

Dit onderzoek wordt ingezet om goed naar de prostaat en de zaadblaasjes te kijken en eventuele onregelmatigheden te ontdekken. Daarnaast wordt er bij de prostaatecho gekeken naar het volume van de prostaat.

Werkwijze

Bij transrectale echografie wordt via de anus en de endeldarm de grootte, de aard en de vorm van de prostaat bepaald (zie foto). Dit gebeurt met behulp van een vingerdik apparaat, dat via de anus wordt ingebracht. Dit inbrengen van de echokop is in het algemeen niet pijnlijk. Tijdens het onderzoek kunnen enkele biopsieën (kleine stukjes weefsel) worden genomen uit afwijkende gebieden in de prostaat.

 

Voorafgaand aan het prostaatecho onderzoek is het verstandig geen overvolle blaas te hebben.

 Tijdens het bewegen en het prikken (bij het nemen van biopsieën) in de prostaat kan er dan een onaangename plasdrang ontstaan.
De begrenzing van de prostaat is gemakkelijker te zien als de blaas enigszins is gevuld. Om deze reden is het verstandig te zorgen voor een iets gevulde blaas. Als er een biopsieën worden genomen zal tevoren al een antibioticum moeten zijn ingenomen.

Het onderzoek vindt plaats in zijligging of in rugligging met opgetrokken knieen. Na het aanbrengen van glijmiddel wordt de echokop/echosonde ingebracht en kunnen, door het bewegen van deze echokop, de verschillende gebieden van de prostaat worden beoordeeld.

Uitkomst

Het volume van de prostaat kan worden bepaald. Soms kan op basis van het beeld een tumor worden vermoed.
 Met behulp van het echobeeld kunnen stukjes weefsel gericht uit de prostaat worden genomen.

Vervolg

De grootte van de prostaat kan bepalend zijn voor de soort behandeling bij plasklachten of bij prostaatkanker.
 De uitslag van de biopsieën (beoordeling van stukjes weefsel) komt pas na een aantal dagen omdat de patholoog het weefsel moet bewerken, kleuren en beoordelen onder de microscoop. Bij twijfel wordt er met een collega overlegd.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top