• Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina

Rectaal onderzoek

Doel van rectaal onderzoek

Met een rectaal onderzoek (rectaal toucher) kan de grootte, vorm, stevigheid en het oppervlak van de prostaat worden beoordeeld. Door het beoordelen van de prostaat met de vinger kan de onderzoeker een eerste indruk krijgen van het volume van de prostaat. Daarnaast bepaalt de onderzoeker de consistentie (mate van stevigheid, dichtheid) en de symmetrie van de prostaat. Hiermee wordt beoordeeld of er sprake kan zijn van kanker.

Wanneer wordt rectaal onderzoek gedaan?

Het onderzoek wordt gedaan bij plasklachten en als er gezocht gaat worden naar prostaatkanker.

Werkwijze rectaal onderzoek

Bij een ‘rectaal toucher’ wordt een gehandschoende, goed glad gemaakte vinger wordt via de sluitspier in de endeldarm van de patiënt gebracht. Het rectaal toucher is een eenvoudig onderzoek en het duurt maar kort. Het voelen naar de prostaat kan in verschillende houdingen worden gedaan en is in de regel niet pijnlijk. Maar het kan wel een vervelend gevoel geven, omdat de sluitspier van de endeldarm gepasseerd moet worden.

Uitkomst

Wanneer er afwijkingen gevonden worden aan de prostaat heeft dit gevolgen voor eventueel vervolgonderzoek en de behandeling van goedaardig vergrote prostaten en ook voor behandeling van prostaatkanker.

Vervolg

Het ‘rectaal toucher” heeft beperkingen en bij twijfel zal verder onderzoek gebeuren door middel van transrectale echografie al dan niet met biopsie.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top