• De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

PcA3-test

Doel PcA3-test

De PcA3 urinetest is een gevoelige test als aanvulling op een verhoogd PSA bij het onderzoek naar prostaatkanker.  Met de op gen-gebaseerde urinetest wordt het PcA3-gen gemeten, een stukje van het erfelijke materiaal in de cellen, dat bij prostaatkanker in verhoogde mate in de urine aanwezig is. De PcA3-test maakt in vergelijking met de PSA waarde beter onderscheid tussen prostaatkanker en goedaardige aandoeningen zoals prostaatvergroting en prostatitis (infectie van de prostaat).
De test is meer prostaatkanker specifiek en niet – zoals de PSA test – prostaat specifiek.

Wanneer wordt een PcA3-test gedaan?

Een aanvullende PcA3-test kan waardevol zijn bij een verhoogde PSA waarde, ook indien de biopten geen uitsluitsel geven.

Werkwijze

De test wordt uitgevoerd door de uroloog. Na massage van de prostaat wordt er een kleine portie urine opgevangen en in een speciaal laboratorium nagekeken. De test is niet belastend, maar wordt helaas nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Uitkomst

De combinatie van verhoogd PSA waarde én verhoogde PcA3-test is een sterkere aanwijzing voor het bestaan van prostaatkanker dan een verhoogd PSA alleen.

Vervolg

Als er sprake is van een verhoogt PSA en ook te hoge PcA3-waarde wordt een Detectie-MRI en eventueel een “gerichte” bioptie uitgevoerd.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top