• Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

MRI scan

Doel MRI scan

Tegenwoordig wordt in plaats van een CT scan van de prostaat vaak een MRI scan gemaakt. Met MRI (Magnetic Resonance Imaging) kunnen heel andere details duidelijk gemaakt worden dan met een CT-Scan. Ook kunnen de lymfeklieren veel beter beoordeeld worden dan met een CT-scan.
MRI kan in combinatie met MRSI (Magnetic Resonance Spectroscopic Imaging) nog meer informatie geven. Vooral de uitbreiding van de tumor wordt goed zichtbaar. Door het onderzoek te herhalen, is het mogelijk een groei van de tumor vast te stellen.
Met een MRI-scan kan ook worden gezocht naar afwijkende gebieden in de prostaat, of kan een tumor worden opgespoord bij een stijgend PSA.

Lees hier meer over hoe wij vinden dat de MRI gebruikt moet worden bij prostaatkanker.

Wanneer wordt er een MRI scan gemaakt?

Bij bepaling van de uitbreiding van de prostaatkanker of in het programma van “waakzaam volgen”.
Bij waakzaam volgen, ook wel “active surveillance” genoemd, wordt de patiënt gevolgd, zonder (nog) een behandeling in te stellen. De diagnose prostaatkanker is wel gesteld, maar de kanker wordt ingeschat als “niet-actief”. Een MRI scan kan een inschatting geven of de tumor “actiever” wordt, en dat de patiënt dus behandeling nodig heeft.

Werkwijze

Een MRI-Scanner lijkt uiterlijk wat op een CT-scan, de tunnel is iets langer, maar de MRI-scanner werkt met magneetvelden en zogenaamde radiofrequente energie. Een computer zet het MRI signaal om in beelden in drie vlakken, waarbij vooral de weefselfunctie (en verandering daarin, bv kanker) zichtbaar wordt gemaakt. Het voordeel is dat er geen ioniserende (röntgen)straling gebruikt wordt.

Bij MRSI worden de concentraties van stofwisselings producten in de prostaatcellen gemeten. Het betreffen citraat, creatine en choline. Normale prostaatcellen bevatten veel citraat; prostaatkankercellen veel choline en vaak minder citraat. Door de verhouding tussen deze stoffen te bepalen is in principe een afwijkend gebied te ontdekken. De mogelijkheden van MRSI worden op dit moment in diverse onderzoeken verder uitgezocht.

Uitkomst MRI scan

Mogelijke uitkomsten:

  • Mogelijk meer informatie over waar de prostaat afwijkend is er of er doorgroei in de omgeving is
  • Het onderzoek kan ook worden gebruikt om te kijken of er metastasen / uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren of de botten.

Vervolg

De radioloog bespreekt, na beoordeling en verslaglegging, de uitslag met u op een vervolgbezoek.

 

De reis vanuit het westen is lang, maar was het wel waard.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top