• Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Verzekerd van goede zorg
Print deze pagina

Echografie urinewegen

Doel echografie urinewegen

Met een echo kunnen de nieren, de urineleiders (nierafvoerbuizen = ureteren) en de blaas zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Een eventuele dilatatie/verwijding van het afvloedsysteem van de nieren is nu te zien. Tevens geeft een echo een afbeelding van de blaas en de prostaat. Er kan zo ook vastgesteld worden of er urine in de blaas achterblijft na plassen.

Wanneer wordt er een echografie van de urinewegen gemaakt?

Een echo wordt uitgevoerd:

Werkwijze

Als voorbereiding op dit onderzoek moet u zorgen voor een gevulde blaas. Drink enkele uren vóór het onderzoek een liter vocht (thee, water, vruchtensap). U mag dan voor het onderzoek natuurlijk niet meer naar het toilet. Als u toch heel nodig moet probeer dan niet alles uit te plassen.

Bij het maken van een echografie van de urinewegen beweegt de specialist een geluidskop (een klein apparaat dat geluidsgolven uitzendt en weer opvangt) over uw onderbuik en lendenen. Op uw huid brengt hij van tevoren een gelei aan om de weerkaatste geluidsgolven (echo) goed te kunnen opvangen. Een echografisch onderzoek is niet pijnlijk en is ongevaarlijk. Meestal duurt dit onderzoek ongeveer een half uur.

Uitkomst

Mogelijke uitkomsten van het onderzoek zijn:

  • Normale nieren en blaas.
  • Dilatatie/verwijding van de afvoerbuizen van de nier
  • Afwijkingen in de blaas zoals steen of een tumor
  • Als u van te voren heeft moeten uitplassen een eventueel residu (rest urine in de blaas).

Vervolg

Bij verwijding van de urinewegen zal door verder onderzoek gezocht moeten worden naar de oorzaak van de dilatatie/verwijding. Bij het vinden van een tumor of steen zal over behandeling worden gesproken. Indien urine in de blaas is achtergebleven, neemt de behandelaar dit mee in zijn advies over de behandeling.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top