• Verzekerd van goede zorg
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina

CT-scan

Doel CT-scan

Een CT-Scan (Computer-Tomografie) kan nodig zijn om de anatomie van de inwendige organen en de structuren in het bekken 3-dimensionaal zichtbaar te maken. Zo kan met een CT-scan een indruk worden verkregen van de blaas, prostaat en soms ook van de lymfeklieren.

Wanneer wordt er een CT-scan gemaakt?

Als het nodig is om meer informatie over de prostaat, blaas en de bekkenorganen te krijgen. Tegenwoordig wordt een CT scan vrijwel niet meer gebruikt bij de diagnose van prostaatkanker.

Werkwijze

Een CT-Scan (computertomografie) werkt met röntgenstralen en een computer. Een dunne röntgenstraal draait om u heen en van dit gescande plakje lichaam wordt in de computer berekend hoe dit plakje er op een röntgen foto uit zou zien. Vaak krijgt u eerst contrastvloeistof in de arm gespoten; soms moet u een stroperige contrastvloeistof drinken om de darmen beter zichtbaar te maken, alvorens de foto’s worden gemaakt. Tijdens het onderzoek ligt u op een röntgen-tafel. Deze schuift door een apparaat met een opening in het midden, terwijl binnen in een röntgenbuis om u heen draait.

Uitkomst

Een CT scan kan een gedetailleerde afbeelding geven van het lichaam. Plakje voor plakje kan het beeld worden beoordeeld.

Vervolg

De uitslag wordt gegeven door de radioloog en zal met u worden besproken door de behandelaar.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top