• De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

Botscan

Doel van een botscan

Een botscan is een foto van het skelet, waarop eventuele uitzaaiingen in de botten zichtbaar kunnen worden. Dit onderzoek heet ook wel een isotopen-scan.

Wanneer wordt er een botscan gemaakt?

Als er kans is dat uitzaaiingen in de botten aanwezig zijn. Meestal is dat pas het geval bij sterk verhoogde PSA waarde (>30)

Werkwijze

In uw arm wordt een zwak radio-actieve stof (isotoop) gespoten. De stof gaat op de plaats van de uitzaaiingen zitten. De foto laat dankzij de isotoop de eventuele uitzaaiingen zien. Het duurt een paar uur voordat de stof uw botten heeft bereikt, waarna de foto’s genomen kunnen worden.
De hoeveelheid straling van de radio-actieve stof is verwaarloosbaar en onschadelijk. U ondervindt hier geen nadelige gevolgen van, ook de mensen in uw omgeving niet.

Uitkomst

De radioactieve stof kan bij verschillende botaandoeningen verhoogd zijn. Het onderzoek zegt niet wát er aan de hand is maaar dát er iets aan de hand is in de botten. Vaak is het patroon van de afwijkigen zo duidelijk dat de conclusie van bot uitzaaiingen kan worden getrokken.

Vervolg

De uitslag wordt na een of twee dagen doorgegeven en zal met u worden besproken door de behandelaar.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top