• Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Verzekerd van goede zorg
Print deze pagina

Gradering

Doel gradering

Tumoren van de prostaat zijn meestal ‘adenocarcinomen’. Dit wil zeggen dat het tumoren zijn die van het klierweefsel van de prostaat uitgaan. Dat kan de patholoog zien omdat de tumor vaak nog in een klierweefselformatie groeit. Deze groeiwijze gebruikt de patholoog-anatoom ook voor de gradering van de tumor. Gradering van prostaatkanker kan iets zeggen over de kwaadaardigheidsgraad.

Wanneer wordt gradering gedaan?

Indien na microscopisch onderzoek prostaatkankercellen in het prostaatweefsel zijn aangetroffen.

Werkwijze

Gradering van de prostaatkankercellen vindt plaats door de beoordeling van de groeiwijze van de tumor. Als het beeld nog veel lijkt op het goedaardige prostaatweefsel is het goed gediffentieerd, als het er helemaal niet meer op lijkt is het slecht of ongediffentieerd. Men spreekt dan van differentiatiegraad. Sinds jaren is het de internationale afspraak om hiervoor de Gleasonscore te gebruiken.

Uitkomst

Een goed gedifferentiëerde prostaattumor (bv. Gleason 3+3=6) groeit minder agressief dan een matig (Gleason 3+4=7) of slecht gedifferentieerde (Gleason 8-10) tumor.

Vervolg

Samen met de behandelaar wordt de uitkomst besproken om samen met u een zo een passend mogelijke behandeling of vervolg te kiezen.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top