• De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
Print deze pagina

Gleasonscore

Doel gleasonscore bepalen

Bepalen van de gradering (kwaadaardigheid) van de prostaattumor aan de hand van de gleason score.

Wanneer wordt dit onderzoek gedaan?

De patholoog gebruikt de gleasonscore voor de beoordeling van prostaatkanker na een biopsie of prostaatverwijdering.

Werkwijze

Het weefsel wordt op het pathologisch laboratorium bewerkt en gesneden in kleine plakjes, die na kleuringen kunnen worden beoordeeld. Bij twijfel kunnen aanvullende kleuringen worden gedaan en er kan worden overlegd met collega pathologen. De uitslag is dus niet al heel snel te verwachten.

De Gleason score bestaat uit twee getallen. Hierbij wordt door de patholoog de meest voorkomende groeiwijze beoordeeld op een schaal van 1 tot 5. Het tweede getal is de beoordeling van de tweede meest voorkomende groeiwijze.

Vaak worden deze getallen opgeteld maar dit is formeel niet juist; het is van belang de samenstelling van de getallen te benoemen. Bv: 3+4=7 is anders dan 4+3=7.

Hoe minder de tumorcellen lijken op normaal prostaatweefsel hoe hoger de score. Deze score is belangrijk omdat hij een rol kan spelen bij de keuze van behandeling. Omdat de score door de patholoog-anatoom met het oog wordt beoordeeld, kan de score per ziekenhuis soms verschillen.

Bij de biopsieën (weggenomen stukjes weefsel) is ook noodzakelijk om vast te stellen hoeveel van de biopsieën er tumor bevatten en hoe groot de tumor is in de biopsieën. Dit kan gebruikt worden om een indruk te krijgen van de tumor in de prostaat.

Uitkomst

Hoe hoger de score, des te agressiever de tumor kan zijn.

Gleason graden:


Vervolg

De uitslag van de analyse wordt besproken door de behandelaar.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top