• De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
Print deze pagina

Cystoscopie

Doel van cystoscopie

Cystoscopie (blaasspiegelen) is een inwendig onderzoek om de doorgankelijkheid van de plasbuis, de grootte van de prostaatkwabben en het aspect van het blaasslijmvlies te beoordelen.

Wanneer wordt cystoscopie gedaan?

De cystoscopie wordtuitgevoerd door de uroloog als er afwijkingen zijn gevonden bij de echografie. Soms is een cystosopie noodzakelijk als de diagnose met ander onderzoeken niet geheel duidelijk is.

Werkwijze

Een dun, meestal buigzaam buisje (de cystoscoop), wordt door de plasbuis naar binnen gebracht. Tevoren wordt in de plasbuis een glijmiddel gebracht, dat tegelijkertijd het slijmvlies in de plasbuis verdooft.De cytoscoop heeft een kijker en verlichting, waardoor de uroloog, via de plasbuis, naar de prostaat en de blaas kan kijken. Door de cystoscoop stroomt ook steriel water naar binnen om de blaas te vullen, zodat de uroloog beter kan kijken.

Na afloop van het onderzoek kunt u soms enige last hebben van een loos aandranggevoel, dat na enkele uren vanzelf verdwijnt.

Uitkomst

Aanwezigheid van een verlittekening in de plasbuis, eventuele vernauwingen, het deel van de plasbuis die door de prostaat loopt en de lengte. daarvan. Beoordeling van de blaas.

Vervolg

In het algemeen zal de uroloog direct na het onderzoek het resultaat met u bespreken.

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top