• Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • Verzekerd van goede zorg
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina
Genetische test

Test meet risico op agressieve prostaatkanker

maandag 8 mei, 2017 om 15:21 in: NieuwssingleNieuwsberichten

Een genetische test moet uitwijzen hoe hoog het risico is op agressieve prostaatkanker.

Elk jaar sterven ongeveer 100.000 mannen in Europa aan de gevolgen van prostaatkanker. Het is een van de meest voorkomende kankers. Een nieuwe genetische test zal dat cijfer niet omlaag brengen. Ze kan wel vaststellen hoe agressief de kanker is. Tot voor dit onderzoek konden tests enkel het risico schatten op prostaatkanker, niet hoe hevig de kanker zou zijn.

Canadese wetenschappers (1) onderzochten 1.858 mannen uit drie van elkaar onafhankelijke bevolkingsgroepen (Zwitserland, Canada en de Verenigde Staten) die lijden aan een agressieve vorm van prostaatkanker. Ze ontdekten dat het Kallikrein 6-gen en de regio rond dat gen bepalend is voor het verloop van de kanker.

‘Bij 6 tot 14 percent van de geteste mannen vonden we het gen’, zegt de Canadese hoofdonderzoeker Alexandre R. Zlotta. ‘Dat maakt het een van de meest voorkomende genen die geassocieerd wordt met agressieve prostaatkanker. Als we het laagste cijfer veralgemenen naar de Europese bevolking, dan lopen minstens 22 miljoen Europese mannen met dat gen rond.’ Patiënten met het gen lopen drie keer zoveel risico als andere patiënten op de agressieve vorm van prostaatkanker.

De test mag dan wel ontwikkeld zijn, het zal nog enige tijd duren voor ook Belgische patiënten kunnen getest worden. Het staat wel vast dat nu de behandeling van de kanker beter ingeschat kan worden.

  1. Canadese wetenschappersAlexandre R. Zlotta, Lunenfeld-Tanenbaum-Instituut, Toronto

Bron: www.eoswetenschap.eu

Gerelateerde artikelen


Nieuwste forum topics


Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top