• Verzekerd van goede zorg
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Saskia Lindeman-Stomps
  • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
Print deze pagina
Annemarie den Dulk

Samen dragen geeft kracht

maandag 29 mei, 2017 om 09:47 in: Interviews

Interview met Annemarie Den Dulk, voorzitter van PalliaLiefje en kaderarts palliatieve zorg in hospice Marianahof in Etten-Leur.

Veel mensen vinden het vervelend om na te denken over palliatieve zorg. Mensen met een ernstige ziekte zijn ze nog druk bezig met ‘overleven’ en willen niet bezig zijn met een ander scenario dan beter worden. De stichting PalliaLiefje wil uitdragen dat het belangrijk is om tijdig na te denken over wat palliatieve zorg is. Praten over wat je wel en niet meer wil, geeft vaak rust voor de patiënt en de familie. Ook bij een curatief traject waarbij je bijvoorbeeld nog bezig bent met chemotherapie en bestraling, is het toch goed om ook over palliatieve zorg na te denken.

Den Dulk: ‘We hebben het niet vaak over de allerlaatste levensfase maar het is denk ik goed dat je erover nagedacht hebt. Erover lezen en erover praten. Het gaat dan eigenlijk over alle beslissingen rondom levenseinde en kennis over de mogelijkheden en de eigen regie daarbij is heel belangrijk.

Samen dragen geeft kracht

“Samen dragen geeft kracht” is ook, samen keuzes maken. Mensen kunnen elkaar steunen en bijvoorbeeld samen met de arts het gesprek aangaan over; wat als je niet meer beter kunt worden? Je kunt dan bijvoorbeeld bespreken waar je wilt zijn als de laatste levensfase zich aandient en bijvoorbeeld samen eens gaan kijken in een hospice.

Gelukkig is de trend dat medischspecialisten de patiënt goed overdragen aan de huisarts als er in het ziekenhuis geen behandelmogelijkheden meer zijn. In de geneeskunde opleiding worden slecht nieuwsgesprekken worden wel geoefend maar minder aan bod komt het bespreekbaar maken van vragen als: ‘waar wil je sterven?’ of ‘zijn er nog dingen die je per sé wel of niet wil doen?’

De 3 goede vragen bij artsbezoek

De campagne ‘3 goede vragen’ stimuleert het gesprek tussen arts en patiënt met als doel: samen beslissen (Patiëntenfederatie Nederland en Federatie Medisch Specialisten)

Deze vragen zijn bedoeld voor patiënten om bij de arts zoveel mogelijk informatie te krijgen die relevant zijn voor keuzes:
– Wat zijn mijn mogelijkheden?
– Wat zijn de voor- en nadelen van de mogelijkheden?
– Wat betekent dat in mijn situatie?
Het is namelijk belangrijk om mensen meer een rol te geven in het beslissen over een behandeling. Het gaat dan om zorg op maat, aansluitend bij de behoeften van de patiënt.

Den Dulk: ‘Patiënten vergeten weleens dat het een recht is om een behandeling te weigeren. Je kunt aan de andere kant geen behandeling eisen als die niet kan volgens de arts. Het gebeurt bijvoorbeeld soms dat de familie euthanasie eist, maar dat is geen recht. In het wetboek is het geregeld maar je kunt het niet afdwingen bij een arts.’

Maatschappelijke ontwikkelingen

Je ziet in de maatschappij een ontwikkeling waarin de dood en alles wat daarmee samenhangt meer en meer besproken wordt. We zien bijvoorbeeld enkele televisieprogramma’s waarin afscheid nemen van het leven een belangrijk thema is.

Den Dulk: ‘Zeker in een hospice zie je soms jonge mensen die al afscheid moeten nemen en soms doet dat pijn. We moeten dan eerlijk zijn en ook negatieve scenarios belichten om mensen zo goed mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op wat mogelijk kan gaan gebeuren in de laatste fase van het leven.

Armbandjes en speldjes

De functie van het dragen van armbandjes en speldjes van PalliaLiefje, is dat je laat zien dat je palliatieve zorg belangrijk vindt en er voor open staat om erover te praten. In het licht van “samen dragen geeft kracht” komen er weleens vriendengroepen die allemaal een armbandje dragen, ten teken van steun van een zieke vriend(in).

Annemarie is van oorsprong specialist ouderengeneeskunde en heeft zich verder gespecialiseerd tot kaderarts palliatieve zorg. Dit is ook noodzakelijk om in een hospice te kunnen werken.

Annemarie: ‘Het is mooi dat je zo dicht bij mensen mag komen in zo’n belangrijke levensfase. Soms heel dichtbij angsten en verdriet maar ook dichtbij gevoelens van dankbaarheid, troost, vriendschap en liefde.’ Ze voelt zich dan ook bevoorrecht om te mogen werken in het hospice want het geeft veel voldoening. De visie van stichting Pallialiefje sluit daarbij heel goed aan en maakt dat zij graag haar steentje daaraan bij wil dragen.

“PalliaLiefje” vinden wij zo’n mooie naam omdat er “liefje” in zit. Wat liever zijn ten opzichte van elkaar in deze wereld en openstaan voor elkaar, zeker in moeilijke tijden, dat mogen wij elke dag weer samen met onze verpleging en vrijwilligers in het hospice in de praktijk brengen en daarbij uitdragen wat liefdevolle palliatieve zorg kan betekenen.’

Wat heeft dit werk jou geleerd?

Den Dulk: ‘Ook voor mensen die gezond zijn: “Elke dag waarderen.”’ Annemarie heeft nog meer haast om mooie dingen te doen. ‘Begin altijd met het dessert. Elke dag is een geschenk dat je moet durven uitpakken.’ Ze is energieslurpende mensen en zaken gaan vermijden. Veel bewuster leuke dingen gaan doen; mooie reizen gaan maken met haar gezin. ‘Je moet het nu doen, je weet nooit wat er gebeurt. Pluk de dag, zeur minder en bagatelliseer dingen die je kùnt bagatelliseren.’

 

Neem hier een kijkje op de website van PalliaLiefje.

Gerelateerde artikelen


Nieuwste forum topics


Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top