• Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
 • De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
 • Verzekerd van goede zorg
 • Saskia Lindeman-Stomps
Print deze pagina

Medicatie tamsulosine

Home Forums Behandeling & medicatie Medicatie tamsulosine

Dit onderwerp bevat 102 reacties, heeft 4 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Fons 3 dagen, 15 uur geleden.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 103)
 • Auteur
  Berichten
 • #4117 Reactie

  Harry

  Bij wat slechter plassen werkt tamsulosine goed.
  Echter is het mogelijk om deze pil twee keer daags te nemen omdat het plassen later op de dag weer wat minder gaat??
  Of is een maal daags de maximale dosis??

  #4118 Reactie

  Geachte Harry,

  Eigenlijk is de eenmaaldaagse dosering tamsulosine voldoende voor 24 uur. Mogelijk dat een dubbele dosering nog iets verbetering geeft, maar ik verwacht meer last van extra bijwerkingen dat profijt van de werking.
  Afhankelijk van de soort klacht waar u het meest last van hebt kan mogelijk andere medicatie worden bijgegeven (dutasteride, finasteride of bijv een anticholinergicum). Ook zou eventueel een conventionele TURprostaat of (greenlight) laser TURprostaat overwogen kunnen worden.
  Overleg dit eens met uw uroloog die weet of uw prostaat vergroot is of dat uw blaas wat overactief is. Afhankelijk van vragenlijsten, plas formulieren, straal en residu meting, echo onderzoek van de prostaat en evt een scopie van de blaas. Kan dan een plan voor u gemaakt worden.

  Vriendelijke groet, H. Roelink

  #4119 Reactie

  Harry

  Beste Herman

  Dank voor de informatie.
  De apotheker zei mij eens dat de dosering van Tamsalosine tot 2 maal daags kon.
  Echter jou uit leg is heel duidelijk en begrijpelijk.
  Ik denk dat het met een capsule goed genoeg gaat en houd het daar maar bij.
  In principe zal ik niet zo vlug over gaan tot andere mogelijkheden zo als TURP.
  Ik moet je zeggen ben echt bang voor de bij werkingen hier van en zal dit dus zo lang
  als het kan verre van mij af houden.
  Mijn prostaat is 26 cc dus niet echt vergroot.
  Bij verschillende onderzoeken op diverse polie s urologie werd een echo gedaan en steeds andere uit slagen.
  De prostaat grootte werd het eerst 19,1cc gemeten.met echo gemeten.
  Daarna ergens anders 16 cc.ook met de echo.
  Daarna MRI in Nijmegen en toen was deze 26 cc,,,
  Dus best grote verschillen.
  De uitslagen waren dus voor mij abrakadabra en brachten mijn vertrouwen echt naar punt 0.

  #4120 Reactie

  Tommy

  Mijn prostaat is ca 80cc en heb na een acute retentie Omnic voorgeschreven gekregen. Aanvankelijk leek dit prima te helpen (hoewel ik wel retrograde ejaculeerde). ’s Nachts hoefde ik er niet meer uit. Maar inmiddels zijn we ruim 3 weken verder en heb ik afgelopen nacht toch weer wat meer moeite met plassen gehad en begint mijn zaadlozing ook weer ‘normaler’ te worden. Betekent dit dat de Tamsulosine niet krachtig genoeg voor mij is en dat ik andere (of aanvullende) medicatie nodig heb? Heb gelezen dat dutasteride wat onplezierige bijwerkingen kan hebben, dus ben daar wat huiverig voor. Graag uw visie.

  #4121 Reactie

  Beste Tommy,

  U zou wel eens gelijk kunnen hebben dat tamsulosine bij u onvoldoende werkt.
  Als uw psa fraai laag is, zou ik u toch adviseren te starten met combodart. Na 6 maanden kan u dan de combodart laten staan en doorgaan met finasteride of dutasteride (proscar of avodart). Combodart is een capsule met tamsulosine en dutasteride.
  Tamsulosine werkt snel, ontspant blaashals en mogelijk bekkenbodem musculatuur waardoor het plassen snel gemakkelijker gaat (en vaak het sperma bij klaarkomen niet meer via de penis naar buiten komt maar via de kortste weg de blaas in gaat). De finasteride of dutasteride in de combodart zorgt voor verkleining van de prostaat, dit effect is langduriger maar laat ook wat langer op zich wachten. Mocht u last van bijwerkingen krijgen en deze bijwerkingen houden aan, dan stopt u gewoon met de medicatie…
  Als medicijnen onvoldoende werken of veel bijwerkingen geven, dan pas zou ik een prostaat verkleinende operatie overwegen. Zelf heb ik vrij veel ervaring met de nieuwste groen licht laser behandeling maar ook de “ouderwetse” / welbekende TURP is een uitstekende behandeling.
  Laat bij vragen gerust weer van u horen.

  Vriendelijke groet, Herman Roelink .

  #4122 Reactie

  Tommy

  Hartelijk dank voor uw uitgebreide antwoord, dokter Roelink. Helaas is mijn PSA niet laag, integendeel. Hij schommelt rond de 13. Volgens mijn uroloog wordt met de omvang van mijn prostaat (ca 80!) een TURP niet meer overweging genomen. Het zou dan een open prostaatverkleining worden, en eerlijk gezegd spreekt dat idee mij niet aan. Kunt u mij iets meer vertellen over zo’n groene laserbehandeling en over het mogelijke ‘lustverlies’ en borstvorming igv dutaseride gebruik? Bij voorbaat dank!

  #4123 Reactie

  Tommy

  Dokter Roelink, ik heb uw uitleg over groen licht laser inmiddels gevonden en gelezen. Interessant. Vooralsnog is mijn hyperplasie goedaardig. Er zijn door de jaren heen al 4x biopten genomen en 1x is mijn urine onderzocht op een voor prostaatkanker specifieke marker. Bij die laatste test bleek ik de allerbeste score te hebben. Kortom, alles wijst op een redelijke goede prognose (ondanks mijn PSA 13).
  Alleen dat plassen zou (weer) narigheid kunnen geven.

  #4124 Reactie

  Harry

  Beste Tommy

  Vraag Dr roelink of hij een MRI scan voor je kan regelen in Nijmegen….dan weet je gelijk waar je aan toe bent.
  misschien zijn dan nieuwe biopten niet nodig,,

  Succes,,

  Groet Harry

  #4125 Reactie

  Beste Tommy,

  Prostaten boven de 80-100ml zijn met de reguliere (monopolaire)TURP niet veilig te behandelen dor een te lange operatieduur. Na 60 minuten opereren neemt het risico op een watervergiftiging tijdens de operatie toe (TUR syndroom). Met de laser is dit risico er niet en kan eigenlijk iedere prostaat via de plasbuis verkleind worden. De operatie via een snede in de onderbuik s wel de meest effectieve ingreep om grote prostaten te verkleinen. Er is dus een iets groter risico op een heroperatie bij een laser behandeling op de lange termijn. Wij hebben vrij veel ervaring met groenlichtlaser operaties bij grote prostaten (tot zo’n 270 ml nu) en de resultaten op de korte termijn zijn uitstekend.
  Ís uw psa van 13 mooi stabiel? Ik zou dan na 4x biopteren en een negatieve PCA3 test nu geen mri n de prostaat adviseren. Loopt uw psa langzaam op, dan zou dat mogelijk wel een goed plan zijn.
  Mocht u meer informatie wensen over de laser of uw psa, laat dan hier weer van u horen. Ook kunt u via het contact formulier op deze site een afspraak maken op mijn spreekuur.

  Vriendelijke groet, Herman Roelink.

  #4126 Reactie

  Tommy

  @Harry

  Dank voor de suggestie 🙂 (waar dr Roelink overigens nader op in gaat).

  @dokter Roelink

  Goeie kans dat ik binnenkort naar Almelo afreis. Nogmaals bedankt!

  #4127 Reactie

  Harry

  Beste Tommy

  Dat moet je zeker doen een afspraak maken met Dr roelink.
  Ik zou dat ook doen.
  Verder zie je dan ook het mooie Almelo.

  Veel succes Harry

  #4591 Reactie

  H. J. Licher

  AAn mij is Tamsulosine voorgreschreven i.v.m. vergrote prostaat en te frekwent urineren. De bijwerking na 8 dagen gebruik is heftig: sterke duizeligheid. Mijn vraag is hoe lang deze zware duizeligheid ka aanhouden. Ik zou liever wachten op een fysieke ingreep door operatie. In dat geval moet ik wachttijd in acht nemen als gevolg van onderzoek en wachtlijst. Mijn vraag is dan hoeveel tijd kan het nemem alvorens de prostaat de plasbuis blokkeert. Anders gezegd: hoe snel gaat het proces van vegroting van de prostaat en druk op de plasbuis?
  \
  Henk Licher

  #4606 Reactie

  Geachte heer Licher,

  Probeer eerst eens de capsule voor het slapen in te nemen, als de klachten aanhouden zou ik heel vlot stoppen. Probeer dan Omnic ocas (zelfde werkzame stof, maar door manier van afgifte volgens de fabrikant veel minder bijwerkingen) of silodyx.
  Ook kunt u dutasteride of finasteride proberen, het effect van deze medicijnen laat echter vaak enige maanden op zich wachten.
  Bij plasklachten door een vergrote prostaat en geen goede reactie op medicijnen of te veel bijwerkingen is een operatie inderdaad een uitstekende behandeling.
  De groei van een prostaat gaat nooit erg snel, haast met een operatie door prostaatvolume toename is dus eigenlijk nooit nodig. Wel kan het plassen door een soort uitputting van de blaas (druppel die de emmer doet overlopen idee) ineens flink slechter worden tot zelfs een retentie toe. Dit kan dan ondervangen worden met een tijdelijke catheter. Ook hiervoor hoeft u niet veel angst te hebben Angezien de wachttijd tot opereren vaak niet heel erg lang is.

  Vriendelijke groet, Herman Roelink.

  #4685 Reactie

  Leendert

  Wegens een wat vergrote prostaat en de hierdoor ontstane bekende plasklachten, kreeg ik herhaaldelijk een bacteriële blaas-en prostaatontsteking. Uiteindelijk was deze vrijwel niet meer te behandelen met antibiotica wegens resistente e coli bacteriën.
  Nu slik ik al bijna twee jaar doorlopend Tamsulosine. De plasklachten en de blaasontsteking zijn nu volledig over. Soms wel wat duizelig bij plotseling opstaan, maar dat kan ook komen omdat ik 100mg Kalium Losartan slik per dag. Bloeddruk is nu goed.

  Vervelende bijwerking:
  Echter lukt bij sexuele gemeenschap het klaarkomen niet meer. Ik ben op advies van de huisarts even gestopt met het slikken van Tamsulosine, maar na enkele dagen begonnen de plasklachten al weer. Omdat ik weer voor een blaasonsteking beducht was en omdat de uroloog na de laatste blaasonsteking, twee jaar geleden, aangaf dat er nu bijna geen werkzaam antibioticum meer voor mij voor handen zou zijn ivm die resistente bacteriën, besloot ik maar weer om de Tamsulosine in te gaan nemen.

  vraag: Bestaat er een net zo goed werkend middel dat de voornoemde bijwerking niet heeft?
  Ik las net nog een advertentie van dr. Vogel, Prostaforce/Med op basis van de zaagbladpalm. Maar ja dat is misschien niet echt een erkend (werkend??)geneesmiddel.

  met vriendelijke groet,

  Leendert

  #4698 Reactie

  Harry

  Beste Leenderd

  Ik ben hier ook naar aan het kijken.
  De voorganger wat ik slikte voor Tamsulosine had geen echte bijwerkingen waar ik last van had.
  Dit was Omnic occass 0,4 met vertraagde afgifte.
  De vertraagde afgifte moet dit veroorzaken.
  Er zijn dan geen pieken in de bloed spiegel…
  Deze medicatie is duurder en door het preferentie beleid word het niet meer vergoed.

  Ik hoop nu dat ik een recept kan krijgen met medische noodzaak erop vermeld.
  De arts kan dan in overleg met de apotheker toch de omnic besluiten te geven.
  Worden zei het samen eens dan betaald de zorgverzekeraar gewoon en krijg je een uit zondering.
  Ik denk dat het lastig is om beide neuzen in een richting te krijgen.
  Ik ben er wel mee bezig en ga kijken of mij dit lukt,,,,,

  Kan de prostaat kliniek iets doen voor ons in deze????????
  Dr Roelink graag uw reactie,,,

  Vriendelijke groet Harry

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 103)
Reageer op: Medicatie tamsulosine
Mijn informatie:

<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre> <em> <strong> <del datetime=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top