• De Prostaatkliniek Zorgkaart Nederland
  • Zorgkaart Nederland DeProstaatkliniek
  • Verzekerd van goede zorg
  • Saskia Lindeman-Stomps
Print deze pagina

Re:Wel of geen hormoontherapie na bestraling

Home Forums Prostaatkanker Wel of geen hormoontherapie na bestraling Re:Wel of geen hormoontherapie na bestraling

#3936 Reactie

Beste Wim,
Ik kan mij je vraag goed voorstellen. Er zijn studies verricht naar de kans op tumor-terugkeer (en ook overleving) na radiotherapie met en zonder hormonen. Daarbij is aangetoond dat het resultaat beter is als er ook hormonen worden toegevoegd (oa. drie jaar lang in de ‘Bolla-studie’). En het is niet zeker of het twee of drie jaar zou moeten zijn.

Eigenlijk is de vraag: waarom wordt dan de hormoonbehandeling bij radiotherapie wel geadviseerd en na radicale prostaatoperatie niet?
Omdat de bestraling vrijwel altijd is gericht op de prostaat en niet op de lymfeklieren terwijl bij de operatie soms ook de lymfeklieren verwijderd worden? Toch is dat niet de enige verklaring omdat in de veel-geciteerde “Bolla-studie” juist wel ook de klieren bestraald werden.
Met de huidige bestralingstechnieken kan een veel hogere dosis op de prostaat worden gegeven dan een aantal jaren geleden, en er verschijnen nu studies waarbij het erop lijkt dat in die gevallen de toevoeging van hormoonbehandeling veel minder of geen toegevoegde waarde heeft (mogelijk is dus de hormoontherapie een verbetering van niet optimale bestraling in het verleden).
Mijn mening: ik vind dat het tegenwoordig dus zeker niet altijd meer nodig is. Het is belangrijk om niet noodzakelijke bijwerkingen te vermijden: verlies seksuele functie, gewichtstoename en kans op botverzwakking, suikerziekte, hart-vaatziekten (hoewel soms bij zeer aggressive prostaatkanker de hormonen nog wel verbetering van de overleving zou kunnen betekenen).
En zoals je zelf al aangaf: kwaliteit van leven is belangrijk!
Bespreek het dus serieus met je behandelend specialisten of het wel echt noodzakelijk is. Succes met de behandeling!

Vriendelijke groet,
Jos J. Immerzeel
Radiotherapeut, directeur De Prostaatkliniek

Deel deze pagina met anderen!
^ Back to Top